Introduktion

Taktält är en relativt ny företelse i norden, grund iden med ett taktält är att du alltid har det med dig och kan ställas up nästan vart som hällst. Du kanske är en förälder som älskar naturen och vill få med dig barnen ut i skogen över en natt eller en resande säljare som har tröttnat på hotellnätter och vill göra något mer av dina bilresor. Några av  fördelarna med att ha tältet på biltaket är att du ligger plant utan stenar och rötter i ryggen och du kommer dessutom upp från den fuktiga marken. Alla dessa detaljer gör att taktält blir mer och mer populärt.

Hur fungerar det?

Taktältet består av 2 stycken sandwichplattor i aluminium som sitter ihop med kraftiga gångjärn i ena änden. En av bottenplattorna fäster du ditt takräcke med medföljande skenor och byglar. Sedan fälls den övre plattan ut med hjälp av en teleskopisk stege även den i aluminium, vilket gör att ytan plötsligt dubblerats samtidigt som tältet vecklats ut tillsammans med den 8 centimeter tjocka madrassen. Stegen är dubbelverkande på så vis att du dels använder den för att ta dig upp i tältet samt att den stödjer den utfällda aluminiumplattan genom att låsa sig i önskat läge.

Bil och taktält

De allra flesta bilar klarar att ha ett vanligt taktält på taket. Eftersom att en bil ska klara av att ligga på taket utan att du blir klämd vid en olycka så är merparten av alla biltak strukturellt kapabla att bära upp vikten av ditt taktält. Det viktigaste är att det finns ordentliga infästningspunkter för dina takräcken, alltså inte takräcken som du klämmer fast i dörröppningarna på ditt fordon. Det som krävs av takräckena är att det ska finnas en ren takräckesyta av 79-84 cm beroende på modell, då tältets bottenplatta har förborrade hål för skenorna som monteras på tältets undersida som i sin tur fästs i takräckena på din bil.

Vilka takräcken behöver jag?

Det beror på vilket taktält du tänkt montera på din bil, de flesta av våra tält behöver ett par takräcken som klarar en last av 75kg och har en ren takräckes yta av 79cm. Dem större tälten kan ibland kräva 3 eller 4st takräcken. Är det fallet så står det på produktsidan

Kan jag ha taktält om min bil har soltak?

Det är lite olika vad olika biltillverkare rekommenderar, men på dem flesta bilmodeller går det bra så länge du inte öppnar soltaket medans du har tältet på taket. 

Hur är det med maxlast på mina takräcken?

Maxlasten som anges av både biltillverkare och takräckesleverantörer syftar oftast till den dynamiska vikten, vilket är vad ditt biltak/takräcke kan bära under färd. Alltså genom kurvor och kraftig inbromsning.

Om mina takräcken har mindre än 79cm ren yta?

Om så skulle vara fallet och man inte vill köpa nya takräcken så kan man lösa det genom att borra nya monteringshål i taktältets bottenplatta. Vilket gör att du kan montera ditt tält på smalare räcken. Gör man det så bör man täta original hålen med byggsilikon avsett för utomhusbruk.

skötsel av ditt taktält

För att hålla ditt taktält trevligt skick under en lång tid rekommenderas att det får torka ur innan längre förvaring. vilket innebär att om det regnade när du packade ihop ditt taktält vid sista turen så bör det fällas upp hemma helst vid uppehåll och lite vind. Tältduken är behandlad för att motstå mögel samt så inkluderas en kondensationsmatta med alla våra taktält för att yttligare förhindra fukt. Men det är dumt att utmana ödet. Madrassen har ett överdrag som du enkelt tar loss och tvättar i tvättmaskinen. Håll det så torrt som möjligt för att ha ett tält att njuta av många år framöver!

Kondensationsmatta?

Kondensationsmatta ingår i alla våra taktält. Anledningen till det är att den vanligaste platsen att få problem med fukt i ditt taktält är madrassen. Då den tar upp kondens som  kan bildas på bottenplattorna, vilket kondensationsmattan förhindrar.

Kan jag spola av mitt taktält?

Självfallet går det bra att spola av det både invändigt och utvändigt. Se bara till att ta ur madrassen och låt tältet torka ur ordentligt i uppställt läge innan du lägger tillbaka madrassen och fäller ihop tältet.

Går madressen att tvätta?

Att tvätta själva madrassen rekommenderas ej, Om en olycka har skett och man känner att man måste tvätta den så bör man se till att den är helt torr innan den åter läggs in i tältet. Madrassens överdrag går däremot utmärkt att tvätta, överdraget sitter med en dragkedja runt madrassen

Förvaring av mitt tält?

Först och främst ska man se till att tältet fått torka i uppfällt läge innan man ställer av det för längre förvaring. Är tältet ordentligt torrt så är risken för mögel minimal då tältduken är mögelbehandlad samt att kondensationsmattan skapar en luftspalt mellan madrass och bottenplatta. Tältet bör förvaras på en så torr plats som möjligt.

Tillbehör till ditt taktält

Skopåse

Skopåse ingår alltid i våra tält.

Förtält

Förtält är fantastiskt om du behöver mer plats att hålla utrustning torr

Innertält

Innertält sätts upp inne i taktältet för att förlänga säsongen eller rent av vintercampa.