Monterings anvisning taktält

Steg 1

Börja med att packa upp tältet ur kartongen. Fäll upp det, helst på marken eller på ett par bockar. Väljer du att göra det på bockar rekommenderar vi att du använder 3 stycken om du inte har en medhjälpare till hands. När tältet är i uppfällt läge plockar ur alla delar som Monteringsskenor, Tillbehörspåse, Stege samt det svarta överdraget. Passa på att öppna dragkedjorna på tältets sidofönster, det kommer underlätta i nästa steg. Sedan ser du till att tältet ligger med undersidan uppåt, alltså sidan som har 4 stycker förborrade hål markerade med svarta klisterlappar ta bort klisterlapparna innan du börjar skruva.

Steg 2

Sedan är det dags att fästa monteringsskenorna mot tältets botten, genom de förborrade hål som vi nämnde i steg 1. Ta bort ändarna på montageskenorna (Alltså dem spårade aluminiumskenorna) och skjut in låsmuttrarna i skenans spår. Ställ tältet i halvuppställt läge, ungefär 45graders vinkel, vik undan madrassen och ställ in Taktältets stege eller något annat lämpligt i mellan bottenplattorna för att förhindra att du klämmer dig om tältet skulle vikas ihop medans du skruvar. Håll skenan på plats medans du stoppar de medföljande insexskruvarna från insidan genom tältets botten och skruvar fast skenan med medföljande insexnyckel. Den nedre skenan är svår att nå från tältets öppning, därav är det viktigt att du öppnat Taktältets sidofönster i föregående steg.

Steg 3

När skenorna är monterade ska glidbrickorna skjutas i skenan. Glidbrickorna är urfrästa så att bultens skalle låses i glidbrickan. Dessa bultar är de du sedan använder för att fästa ditt taktält runt bilens lasträcken. Se till att du skjuter in dem till mitten på tältet medan tältet lyfts på plats för att minska risken för skrap på bilen. Har du låga takräcken kan det vara en bra ide att kontrollmäta så inte bultarna är för långa. 

Steg 4

Nu är det dags för stegen att monteras, vi börjar med att skruva dit stegens fästen men medföljande bultar. Detta görs enklast om vi lägger tältet med monteringskenorna neråt och ser till att Tältöppningens dragkedja är i öppet läge. Då lägger vi stegen på plats med varningtexterna uppåt, fäll ut första steget på stegen för att få det enklare att tvinga i gummibrickan som sitter mellan stegen och dess fäste. Bulten och bricka träs i inifrån och ut så låsmuttern hamnar på utsidan av fästet. Dra inte åt för hårt, då kommer du få en stege som går kärvt vid upp och ihop packning av ditt taktält. 

Steg 5

Nu ska vi trä i dragkedjan till tältets överdrag, Börja med att se till så att tältet ligger på bockarna med infästnings skenorna neråt. Dra sedan bort dragkedjan från överdraget. Se till att sömmen på dragkedjan hamnar inåt mot tältduken innan du börjar trä in den i spåret, enklast är om du drar igenom det sida för sida. Alltså dra igenom allt som ska igenom innan du börjar trä runt hörnet på nästa sida av tältet. Det krävs lite trocklande för att få den att följa fint runt hörnet. När du kommit så långt ska du dra i själva överdraget på den sidan av tältet där madrassen är synlig. Dra på överdraget och dra igen dragkedjan utan att klämma tältet tyg.

Steg 6

Sista steget är att lyfta på tältet på dina takräcken. Ta hjälp av en eller 2 bekanta för att lyfta, det är möjligt att göra det själv. Men det är inget vi  rekommenderar, Speciellt inte första gången. När tältet väl är uppe på dina takräcken skjuter du glidbrickorna så dem hamnar på varsin sida om din lasthållare och ser till att placeringen på tältet ser okej ut. Finns inget rätt och fel här, följ bilens linjer på så sätt att luft kan passera så lätt som möjligt och se till att bagageluckan på din bil går fritt i öppet läge. Är du nöjd med tältets placering så skruvar du fast ditt tält med medföljande 13-nyckel och dem rostfria bleck som följer med ditt tält. Dra inte för hårt, det viktiga är att låsmuttern kan göra sitt jobb. I sällsynta fall kan M8 bultarna behövas bytas ut mot några som är 10mm längre.

Vi hoppas du får många trevliga stunder i och omkring ditt taktält!

Skulle du stöta på några problem vid monteringen så tveka inte att höra av dig via kontakt formuläret på kontaktsidan eller via sociala media.